Het verkorte programma voor de verkiezingen van de VVD Beekdaelen 2022-2026

VVD in de start van Beekdaelen

Sinds de start van Beekdaelen heeft de VVD als oppositiepartij een stevig geluid laten horen over hoe wij de toekomst van Beekdaelen zien. Op woensdag 16 maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Dan bepaal jij wie in de gemeenteraad van Beekdaelen plaatsneemt en wie Beekdaelen gaat besturen.

Een Beekdaelen die niet afwacht maar aanpakt

In Beekdaelen wordt te veel gepraat en te weinig gedaan. ‘Samen maken we Beekdaelen’ was de slogan en dat betekent handen van het bureau en handen uit de mouwen. Ambtenaren moeten klaar staat voor inwoners en ondernemers, want de gemeente werkt voor jou en niet voor zichzelf. Beekdaelen moet zorgen voor voldoende betaalbare woningen, voldoende werk, goede wegen en voorzieningen in elke kern. Dus droge voeten, schone straten, veilige schoolroutes, weinig criminaliteit en een bruisend verenigingsleven.

                    In Beekdaelen kun je goed en betaalbaar wonen

Of je nu alleen woont in Schinveld, samenwoont met je partner in Amstenrade of met kinderen een huis met tuin hebt in Hulsberg: de woningnood in Beekdaelen is hoog en het einde hiervan lijkt nog niet in zicht. De VVD wil dat er minstens 100 nieuwe starterswoningen bijgebouwd gaan worden, zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. We geven voorrang aan betaalbare starterswoningen; koop- en huurwoningen.

                    Beekdaelen heeft een sterkte lokale economie

De VVD wilt dat er meer banen bijkomen, want een baan is zoveel meer dan een inkomen. Het is het gevoel dat je bijdraagt aan de samenleving en het zorgt voor contact met fijne collega’s. Daarom willen wij dat iedereen in Beekdaelen mee kan doen. Ondernemers horen voldoende ruimte te krijgen om aan de slag te kunnen. Juist onze lokale bedrijven hebben een moeilijke tijd achter de rug. Zij zijn de motor van onze economie en die moet weer gaan draaien. Daarnaast wordt men niet langer van het kastje naar de muur gestuurd. Ondernemers krijgen een ambassadeur en geen loket, een mens die begrijpt wat ondernemers bedoelen.

                    Beekdaelen heeft veilige buurten en dorpen

In Beekdaelen willen wij dat je prettig kunt leven. Dit betekent aandacht voor onze rijke groene omgeving en voldoende mogelijkheden om daar je vrije tijd te besteden, bijvoorbeeld in en rondom. Het Silt in Schinnen is een voorbeeld van een geweldig initiatief. En prettig leven betekent óók veilig leven. Verkeersituaties maken we weer veilig voor voetganger, fiets en auto en we zorgen eindelijk eens voor veilige school thuisroutes, zoals tussen Doenrade en Merkelbeek.

Beekdaelen gaat slim en duurzaam om met groen

Ook Beekdaelen moet verduurzamen en heeft ingezet op windenergie en zonne-energie. De VVD vindt dat wind en zon niet de enige oplossingen zijn. Want het waait niet altijd en de zon schijnt ook niet altijd. Met alleen wind en zon kun je niet verduurzamen. Iedereen wil continu energie hebben. Alternatieve en vooral innovatieve energievormen, daar moet Beekdaelen het van hebben. Alternatieven zijn wellicht warmtenetten, maar ook kernenergie of een thoriumcentrale kunnen goede voorbeelden zijn van innovatieve energievormen. Die kunnen we niet in Beekdaelen bouwen, maar we moeten onze ogen niet sluiten om daarin wellicht te investeren en in samenwerking te treden met omringende regio’s en gemeenten. Want met alleen zonneweides en windmolens wordt ons landschap in Beekdaelen te zwaar aangetast.

Een gemeente die alles betaalbaar houdt voor iedereen

Beekdaelen geeft meer uit dan er binnenkomt. De belastingdruk is veel te hoog, ruim 14% hoger in vergelijking met het gemiddelde in Nederland. Inwoners en ondernemers voelen de kosten van de fusie in hun portemonnee. De VVD wil lokale lasten verlagen door de gemeentelijke taken op een zuinige, maar effectieve manier uit te voeren. Als VVD Beekdaelen willen wij zorgen dat er geld overblijft dat terecht komt in jouw portemonnee. Dienstbaar zijn aan haar inwoners, dus Beekdaelen moet de hand meer uitsteken en niet telkens de hand ophouden.